article-image

Vaša kućna ljekarna došla je na red – vrjeme je da bacite stare lijekove ili da se napravi temeljita generalka kućne ljekarne

Kada ste posljednji put provjerili rok trajanja lijekova? Jeste li odnijeli u one stare kao i višak koji je preostao od posljednje terapije antibioticima u ljekarnu? Vrijeme je za inventuru kućne ljekarne.

Kućna ljekarna treba biti važan dio svakog kućanstva, a treba sadržavati lijekove i medicinske proizvode koji mogu biti od pomoći u hitnim situacijama. Pri punjenju kućne ljekarne važno je znati što trebate imati u njoj te dobro pripaziti kako bi čuvanje lijekova bilo ispravno i dobro po zdravlje ukućana.

Pravila ispravne primjene lijekova koje morate znati

Osnovni pribor za prvu pomoć

Osnovni pribor za prvu pomoć trebali bi imati u kućnoj ljekarni za liječenje blažih zdravstvenih problema zbog kojih nije potreban odlazak liječniku, kao što su pomoć kod manjih ozljeda, a trebao bi sadržavati:

  • univerzalni antiseptik za kožu i sluznice (dezinficijens),
  • sterilne gaze i komprese raznih veličina, zavoj, kopče za zavoj ili flastere
  • antibiotski gel ili prašak za dezinfekciju rana (gel tirotricina)
  • dobro je imati i toplo-hladne obloge za slučajeve uganuća, padova, oteklina prouzročene ugrizom ili sportskim ozljedama.

Lijekovi u kućnoj ljekarni

U kućnoj ljekarni trebaju se nalaziti samo nužni lijekovi i svakodnevna terapija za kronične bolesti koju je propisao liječnik. Od lijekova treba sadržavati analgetike i antipiretike, odnosno one koje koristimo u samoliječenju bolova i temperature. Bilo bi poželjno da se lijekovi čuvaju u originalnim kutijama koje sadržavaju upute o lijeku kako bismo bili sigurni u točno doziranje, rok trajanja, moguće interakcije i nuspojave. Ako niste sigurni u točno doziranje lijeka, posavjetujte se s ljekarnikom.

Lijekovi koje možete imati u svojoj ljekarni su paracetamol, ibuprofen, naproksen ili kombinacije  lijekova i psudoefedrina za liječenje simptoma prehlade i gripe.

Pri odabiru lijeka za kućnu ljekarnu posavjetujte se s ljekarnikom jer, iako se lijekovi mogu kupiti, oni mogu stupiti u interakciju s drugim lijekovima te mogu izazvati nuspojave.

Imate li neku kroničnu bolest za koju svakodnevno koristite određenu terapiju, svakako te lijekove morate imati u kućnoj ljekarni (lijekovi za tlak, masnoću, poremećaje štitnjače….).

Bilo bi poželjno da se lijekovi čuvaju u originalnim kutijama koje sadržavaju upute o lijeku kako bismo bili sigurni u točno doziranje, rok trajanja, moguće interakcije i nuspojave

Čuvanje lijekova

Posebnu pozornost treba obratiti na mjesto na kojem se čuvaju lijekovi. Ono treba biti suho, temperatura do 25 °C (ako nije drugačije propisano, neke lijekove moramo čuvati u hladnjaku), zaštićeno od svjetla i izvan dohvata djece.

Najčešće se kućne ljekarne drže u kupaonici ili kuhinji, što svakako nije pogodno mjesto za čuvanje. Svakih šest mjeseci treba provjeriti rok valjanosti lijekova, zbrinuti one isteklog roka i zamijeniti novim. Lijekove s isteklim rokom trajanja potrebno je odnijeti u ljekarnu, gdje će ih stručno osoblje pravilno zbrinuti. Lijekove ne bacajte u smeće!

Što nam još može zatrebati?

Za tretiranje manjih opeklina dobro je imati mast s ribljim uljem ili s hijaluronskom kiselinom koja će ublažiti bol i spriječiti infekcije.

Dobro je imati preparat za liječenje alergijskih kožnih reakcija i njegu nadražene kože (npr. opekline od sunca) – u tu se svrhu koriste antihistaminici za lokalnu promjenu (mast ili gel) ili biljni pripravci s nevenom ili kamilicom.

Toplomjer je standard kućne ljekarne. Imate li digitalni toplomjer, bilo bi dobro povremeno bateriju provjeriti kako biste ga mogli koristiti kad bude potrebno.

Za prevenciju i liječenje proljeva preporučuje se imati probiotik ili medicinski ugljen za pomoć. Kod povraćanja i proljeva dobro je koristiti oralne rehidracijske soli za nadoknadu tekućine.

Sirupi za kašalj se također moraju naći u svakoj kućnoj ljekarni. Savjetujemo da se koristi sirup koji se može koristiti i kod suhog i produktivnog kašlja.

Važna upozorenja

  • Potreban je oprez u samoliječenju! Ne preporučujte lijekove drugima, za to postoje ljekarnici ili liječnici!
  • Ne stvarajte zalihe lijekova. Ne čuvajte lijekove koje više ne koristite. Primjerice, bila vam je propisana terapija antibiotikom i ostalo vam je nekoliko tableta – ne čuvajte ih za poslije! Tu se događaju najveće pogreške u liječenju i zloupotreba antibiotika koja dovodi do rezistencije mikroorganizama na antibiotike.
  • Ne određujte sami sebi lijekove – savjetujte se s ljekarnikom, bezreceptni lijekovi nisu bezopasni.
  • Pazite da lijekovi nisu dostupni djeci. Nije rijedak slučaj da se djeca otruju upravo kod kuće zbog dostupnosti lijekova.
  • Lijekove ne posuđujte! Ako je vama nešto odgovaralo, ne znači da će odgovarati i nekom drugom.
  • Oprez je potreban kod djece i kod trudnica.