article-image

Respiratorne infekcije, iznimno su česte tegobe. Kod djece je uobičajeno deset respiratornih infekcija i/ili temperatura godišnje pa su djeca predškolske dobi zapravo bolesna jednom mjesečno. Tu nije riječ ni o kakvom „lošem imunitetu“, nego o normalnom procesu njegova stvaranja. U podlozi su većinom virusne infekcije, a ako i jest bakterijska, obično je riječ o superinfekciji, odnosno bakterija izazove infekciju nakon što je virus pripremio teren.

Različite ljekovite biljke djeluju na kašalj i dišni sustav.

Biljni sirupi i čajevi djeluju na kašalj

Iz narodne medicine vučemo niz biljaka s djelovanjem na kašalj. Biljke često djeluju na produktivan kašalj, odnosno koristimo njihovu sposobnost da potaknu dodatnu produkciju, čime se sluz razrjeđuje te pacijent lakše iskašlje sekret. Obično se koriste sirupi ili čajevi. Iako sirupi i čajevi djeluju tako da ih popijemo, oni djeluju sistemski.

Eterična ulja se također mogu primjenjivati drugim putevima (rektalno, oralno…) da bi djelovala sistemski, no radi sigurnosti pri njihovoj upotrebi potrebni su oprez i predznanje.

Inhaliranje eteričnih ulja uz oprez

Eterična ulja su prirodan izbor kod respiratornih tegoba i najlogičniji su odabir za inhalaciju. Naravno, to ne znači da su bezopasna. Imamo više eteričnih ulja koja smijemo inhalirati, no moramo se držati mjera opreza i pravila inhaliranja: 1 kap eteričnog ulja stavi se u posudu s vrućom vodom (koja štiti oči od eteričnih ulja), inhalira se minutu, potom slijedi minuta pauze, doda se još jedna kap i postupak se ponavlja ukupno deset minuta. A potom i u drugom dijelu dana. Oprez je potreban kod pacijenata s astmom i opstrukcijama jer može pogoršati trenutačno stanje.

Koja eterična ulja koristiti

Eterična ulja koja se obično koriste su ravensara, eukaliptus radiata, eukaliptus globulus (ne kod mlađih od dvije godine!) i čajevac. Te biljke imaju antivirusno djelovanje, slabije djeluju na bakterije (osim čajevca), a mogu djelovati i na kašalj. Kod bora i jele potreban je oprez kad je riječ o predškolskoj djeci. Imaju slabo antivirusno djelovanje, no olakšavaju disanje. Eukaliptus radiata sigurno je eterično ulje koje objedinjuje antivirusna svojstva ravensare te olakšanje disanja bora i jele. Ako ga koristite u inhalatoru s fiziološkom otopinom, budite oprezni, kako zbog vašeg djeteta (pazite koja ulja i maksimalno jedna do dvije kapi), ali i zbog uređaja, da ga eterična ulja ne oštete. Upotrebljavate li difuzer, pazite na oči i udaljite se desetak centimetara.

Izbjegavajte direktno stavljanje eteričnih ulja na kožu

Eterična ulja se mogu koristiti i preko kože. To su iznimno malene molekule koje dobro prodiru u strukture kože i imaju i sistemsko djelovanje. Nemojte nikada direktno stavljati eterična ulja na kožu, makar se radilo i o poprilično sigurnoj ravensari. Kad je riječ o djeci, ograničite se na 5% eteričnog ulja ravensare ili eukaliptus radiate. Ako je manja koncentracija eteričnih ulja, a namaže se velika površina tijela – svejedno se dobije velika doza koja može djelovati neželjeno.