article-image

Nakon opuštenih ljetnih mjeseci, uskoro počinje nova školska godina. Donosimo nekoliko savjeta roditeljima kako da svojim školarcima olakšaju povratak u školske klupe

Nova školska godina mnogoj djeci, a i roditeljima, predstavlja stresan period. Nakon dugog ljeta tijekom kojeg su djeca spavala do podneva, gledala televiziju do kasnih sati, igrala se s prijateljima u bilo koje doba dana, potrebno je vratiti se u rutinu što nekim mališanima izaziva tjeskobu i napetost.

Međutim, ne izaziva samo promjena rutine stres kod djece. Čimbenici kao što su novi početak, promjena učitelja/ice, novi školski predmeti, ideja o cjelodnevnom sjedenju i ranom buđenju također utječu da se dijete loše osjeća prvih dana nove školske godine.

Kako biste olakšali početak školske godine sebi, ali i svojim mališanima, donosimo nekoliko savjeta kako jednostavnije prebroditi ovo stresno razdoblje izazvano vraćanjem u školske klupe.

Vratite se u “školsku” rutinu

Vašem djetetu izazov može predstavljati tranzicija iz ljetne u strukturiraniju rutinu. Posebno je izazovno ako roditelji čekaju posljednji dan praznika ili čak prvi dan školske godine da bi promijenili rutinu kod djeteta. Dijete samo neće promijeniti rutinu sve dok to roditelj ne učini svojim primjerom.

Zato, nemojte čekati zadnji dan, nego iskoristite zadnji tjedan ljetnih praznika za prilagođavanje djeteta na ranije buđenje, pranje zuba, pripremu doručka ili slaganje kreveta.

Zadajte im male kućanske poslove koje mogu obavljati tijekom dana, odredite vrijeme za doručak, ručak, međuobrok i večeru. Uz to, definirajte razumno vrijeme za spavanje. Djeci je san posebno potreban za normalno funkcioniranje. Ovim aktivnostima se omogućuje djetetu da se postupno prilagodi novom vremenu za buđenje i spavanje. Dijete koje dovoljno spava (9-11 sati tijekom noći) bolje se nosi i prilagođava dnevnim rutinama i aktivnostima.

Uključite dijete u pripremu za nadolazeću školsku godinu

Naravno da je lakše kada roditelj sam poduzme sve aktivnosti oko pripreme za povratak u školu djeteta jer si tako skrati vrijeme. Ipak, razmislite o ovim koristima zajedničke pripreme za školu:

  • zajedno provodite vrijeme s djetetom
  • imate uvid u djetetove želje i interese (kako raste, djetetovi interesi se mijenjaju)
  • jačate odnos i komunikaciju
  • zabavljate se

Kupovina školskog pribora i odjeće može biti uzbudljiva za djecu. Uključite dijete u taj proces i zajedno obavite nabavku. Uz to, dopustite da dijete samo odabere ono što mu se sviđa jer ćete ga tako bolje upoznati. Možete ga uključiti i u pripremu obroka i užina koje će ponijeti u školu. Tako ga učite samostalnosti i dobrim navikama.

Pokažite entuzijazam oko početka nove školske godine

Pokažite oduševljenje i sreću jer dijete kreće u novi razred. Pozitivan stav je zarazan, pa će i vaše dijete, po uzoru na vas, biti dobro raspoloženo oko početka nove školske godine. Što ćete time postići? I vi i dijete ćete smanjiti napetost i stres, a smijeh i pozitivan stav će vas oboje umiriti.

Uz to, dajte djetetu do znanja da ste sigurni u njegovu sposobnost dobrog snalaženja u novoj školskoj godini te svladavanja svih školskih zadaća. Podsjetite ga da od njega samo očekujete da da sve od sebe i da ćete mu uvijek biti podrška.

Uživajte u malim radostima kao što je povratak djeteta u školske klupe. Djeca brzo rastu, a za nekoliko godina ćete se rado prisjetiti ovih slatkih muka.